Hvordan ved man, at det kan betale sig at efterisolere sit hus? En tommelfingerregel siger, at hvis varmeforbruget er større end udgifterne til isolering, så kan det svare sig at efterisolere. Men hvor meget du kan spare afhænger af, hvor og hvornår du isolerer.

Det økonomiske perspektiv

Der er flere ting, der spiller ind på de økonomiske aspekter ved en efterisolering, og besparelsen varierer meget fra hus til hus. Er dit hus af nyere eller ældre dato, hvor meget isolering er der i forvejen, hvilken varmekilde benytter du, og hvor mange penge bruger du på opvarmning i dag? Hvis det økonomisk set skal betale sig at efterisolere, så skal den samlede besparelse være større end investeringen i løbet af få år – er den det, så kan det betale sig.

Når du overvejer efterisolering, så kan du desuden tænke med ind i projektet, om du alligevel skal renovere boligen på grund af slid inden for nær fremtid. Skal du det, så kan du slå to fluer med et smæk og på den måde spare endnu flere penge.

Hvor og hvornår er det en god idé at efterisolere?

Når du skal finde ud af, hvor det kan betale sig at isolere, så kan det være en god idé at rådføre sig med en energirådgiver. Men grundlæggende kan man sige, at det bedst kan betale sig at isolere der, hvor der ikke tidligere har været isolering i husets konstruktion – og hvor det er nemt at komme til, selvfølgelig – fx i hulmuren. Hulmurisolering er en effektiv og forholdsvis billig teknik til efterisolering, og der er mange penge at hente på varmeregningen.

Lofter og skunke kan som regel også betale sig at isolere, men det er mere besværligt, da det som regel er nødvendigt at lægge en dampspærre ud. En stor del af varmetabet forsvinder dog op gennem taget, så det er bestemt en mulighed, der er værd at overveje.

Kan du isolere selv?

Der er mange faldgruber ved efterisolering, og hvis ikke arbejdet udføres korrekt, så er der risiko for svamp og råd i konstruktionerne. Derfor anbefales det altid, at man lader autoriserede isolatører udføre arbejdet. Og tjek gerne med din forsikring, inden du sætter i gang, så der ikke opstår problemer i den forbindelse.

Prisen for efterisolering afhænger både af husets placering i landet og materialet, du gerne vil anvende. Men har du ingen eller ringe isolering i huset, så kan du som regel tjene udgiften hjem i løbet af 2-3 år.